Hieronder vind je de boekjes die Berry geschreven heeft. En ... hij heeft ook een hele lieve tekst geschreven waarmee Martin Jan van Zanten een geweldig leuke kinderfilm heeft gemaakt. Kijk zelf maar eens.
Het Surinaamse Beestjes Boekje
Het gaat over allerlei dieren die je in Suriname ziet. Denk bijvoorbeeld aan rivierdolfijnen, miereneters of boskonijnen. Rode draad in het Surinaamse Beestjes Boekje is de zorg voor de natuur. Een van de gedichten gaat over een jongetje dat een bos in loopt en een boskonijn ziet rondlopen, dat gaat zwemmen in een kreek.
Als je buiten loopt en je kijkt op de grond, dan zie je wel een miljoen beestjes: torretjes, slangetjes, rupsjes, meikevertjes. Allemaal belangrijk voor de natuur. Ook beesten als een haai of een beer of een leeuw zijn heel belangrijk voor de natuur.
Ga maar eens goed kijken naar hoe een spin zijn spinnenweb ragt, vooral als het in de ochtend is met dauwdruppeltjes er aan, zijn dat gewoon kunstwerkjes.
In Beestjes vind je wel 38 mooie, lieve gedichten over allerlei beestjes en beesten.
Als je in het bos gaat wandelen, dan zie je natuurlijk altijd overal kabouters, elfen, trollen, nimfen. Als dan je vader of moeder zegt "Ach, loop niet zo te fantaseren", dan weet jij wel beter.
Zo is er een gedicht over een jongetje die ook niet meer mag fantaseren, maar die gewoon zijn keutel doortrekt en daarna achter die keutel aan duikt, in duikt, en hij gaat in het riool leven. Dat vinden grote mensen gek, niet goed, maar dat is fantasie en dat mag!
Zo is Ze zeggen dat ik fantaseer een verzameling gekke, fantasievolle en verrassende gedichten
geworden waar je jezelf in herkent, waar je om grijnst en waar je stil bij staat.
De heerser van Zayvan bij de koningin
De dichttekst van Berry Wezenberg en de fantasierijke illustraties van Marleen Barelds nemen je mee op reis met de Heerser van Zayvan. Het boek laat de heerser zien
als rare, aparte, vieze, gekke, vreemde en leuke man.
Zo zie en lees je dat iemand die anders is, anders doet en anders met regels omgaat niet per se “fout” of “minder” is, maar misschien wel heel leuk en lief.
Mijn gezicht staat op knettergek
Als kind kreeg ik een prachtige bananenfiets, je weet wel met kromme stangen, hoog stuur en kromme, hoge zadel. Die fiets werd gestolen! Nou, toen stond mijn gezicht echt op knettergek.
Zo zijn er nog veel meer dingen waardoor je gezicht op knettergek staat. Je vindt ze in dit boekje.
Berry Wezenberg kreeg voor zijn gedichtenbundel “Mijn gezicht staat op knettergek” twee handgeschreven brieven, van Willem Wilmink en van Joost Prinsen, dat ze het zo fantastisch vonden. Hij las zijn gedichten voor in het Jeugdjournaal.
De warmte van vertwijfeling
De gedichten in De warmte van vertwijfeling laten zien dat als je in je jonge jaren maar ook nu als je vertwijfeld bent, dat je daarmee moet leren om te gaan. Zet die vertwijfeling om in warmte. Dan kun je die vertwijfeling omhelzen.
Berry Wezenberg maakt met deze bundel zijn debuut als dichter. In zijn verzen tracht hij zijn gevoelens in poëzie zo puur mogelijk naar boven te laten komen. Dat zal zijn werk voor velen herkenbaar maken. Hij weet in zijn gedichten voldoende afstand te nemen om aan de lezer de noodzakelijke ruimte te laten.